Kripto Paralarda Kriz : Kripto Paralar Elektronik Atık Üretiyor

 Massachusetts ve hollanda merkez bankası açıkladı: her bircoin işlemi sonrası iki adet ıphone çöpe gidiyor.

Ekonomistler bu konu etrafında toplanıp ciddi uyarılarda bulundu. 1 adet bitcoin işlemi iki adet ıphoneyi çöpe atacak kadar enerji üretimi yapıyor ve bu enerjiyi çöpe atıyor. Uzmanlar ciddi uyarılarda bulundu. Güvenliği de bu denli sağlamanın güç olması yılda 33 bin 800 ton elektronik çöp ürettiğini belirtti. 

Kripto paralar son zamanlarda dünya üzerinde çok fazla ilgiyle karşılandı , borsa üzerinden gelir elde etmek isteyen kişiler kripto paralar aracılığı ile ciddi gelirler elde etmeye başlayınca bu oldukça yayılmaya başladı ve herkes kripto paralar ile belli bir miktar ücret yatırarak deneme girişimlerinde bulundu. Şansı ya da doğru analizler sonucunda birçok kullanıcı gelir elde ederek zengin oldu ve aynı şekilde dünyayı yöneten birkaç firma da kendi firmaları adına kripto para birimi üreterek bu işe sermaye yatırımı yaptı 

Yeni gelişen ve değişen teknoloji dünyasında her şey sanallaşırken paraların da sanallaşması olası bir durum olarak görüldüğü için geleceğin meslekleri arasında coin danışmanlığı da yer almakta fakat bu durumun bilinmeyen , henüz keşfedilmeyen birçok zararının da bulunması yavaş yavaş araştırmacılar ve ekonomistler tarafından keşfedilerek ortaya tezler atılmaktadır

Bu tezler , araştırılarak gerekli işlemler sonucunda bu tezlerin doğruluğu ya da yanlışlığı kanıtlanmaktadır. Son dakika haberi olarak karşımıza çıkan kripto para çöplüğü olarak haber konusu oldu. 

İlerleyen dönemlerde kripto paralara yoğun ilgi gösterildiğinde bu enerji çöpünün daha büyük boyutlara ulaşacağını da bildiren bilim insanları bu konu etrafında detaylı bir çalışma yaparak alternatif bir çözüm önerisinde bulundular 

kripto , bilgisayar dumanlarının çevre bazında etkisinin hiç hesaba katılmadığı ama ciddi oranda zararlar getirdiği ve bunun hiç diğer bilim insanları tarafından konuşulmadığına dikkat çeken MIT ekonomistleri yeni dönemde farklı fikirler ile kripto para dünyasının yönünü değiştirme yönüne gidilmesi gerektiğini belirtti.

Kimi çiplerin sadece bitcoin üretimi için kullanıldığından bu tür çiplerin satışının arttığını ve bu anlamda da bir analiz yapılması gerektiği fikrini öne süren ekonomistlerimiz de bulunmaktadır. 

Fakat bu çiplerde sadece karşı bir şekilde piyasada kalabilmek için madencilik yapmanın verimli olabileceğini ve belli başlı çiplerin devamlı değiştirilmesi gerektiğinin bilinmesini istiyoruz. 

Bitcoin üreten cihazların ömrünün 1.29 yıl olduğu için e-atık miktarını ciddi derecede arttırdığını ve şu anki bitcoin ağının toplam30,7 metrelik kliton ekipmandan geçtiğini tahmin etmekteler bu da hollanda da bir kasabanın toplam telekominikasyon ekipmanı atığı ile eş değer olduğunu belirmişlerdir. 

2019 , 2020 ve 2021 verileri göz önüne alındığında giderek artan işlem miktarının 112,9 milyon işlemin gerçekleştirildiği verilerine ulaşıldı. bu 112,9 milyon işlemin her birinin 272 gram e-atık ürettiğini düşünürsek yani iki tane ıphone mini ağırlığında olduğunu veriler bizlere gösteriyor. 

bilim insanları bu atıkların nedeninin daha çok asıc'lerin bitcoin madenciliği dışında herhangi bir alternatifinin olmamasından dolayıdır. 

E- Atık Kirliliğine Çözüm

botcoinin bir anda yükselmesi ve bitcoin madenciliğinin değer kazanması ile birlikte oluşan e-atıkların tekrar geri dönüşümle kazandırılabileceği de vurgulanmış bulunmakta. 

aynı zamanda kripto hisse önerisi ile birlikte bu atık kirliliğinden de kurtarılabileceği tasarısı henüz görüşülmektedir. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar